Omul – Templu al Duhului Sfant

Biserica ne invata ca trebuie sa-L vedem pe Hristos in toti oamenii care ne ies in cale. Dar, rational, putem avea o problema: Mantuitorul Hristos, fiind Fiul lui Dumnezeu intrupat, este pentru noi modelul suprem de Om. Greu ne este a-L vedea pe insusi Hristos in toti semenii nostri.

Sa incercam altfel, sa-l vedem pe celalalt mai bun decat pe noi, chiar daca nu pare a fi. Poate-l auzim injurand (sa nu fie!), sau il vedem facand alte uraciuni. Noi sa zicem in sinea noastra: „Doamne miluieste-l!” si sa gandim ca noi am facut pacate mult mai mari. Pe de alta parte, noi „ii vedem pacatele, dar nu-i stim pocainta”, cum spun Sfintii Parinti. Iar Sf. apostol și evanghelist Ioan ne spune: „Daca zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele sau il uraste, mincinos este! Pentru ca cel ce nu iubeste pe fratele sau, pe care l-a vazut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a vazut, nu poate sa-L iubeasca.” (1Ioan 4,20)

Cuvantul Sfintei Scripturi adevereste ca suntem Temple ale Duhului Sfant (1Cor 6,19). Pare a fi mai ușor a-i vedea pe oameni ca fiind Temple ale Duhului Sfant, decat a-L vedea pe Hristos in fiecare om. Este mai acceptabil mentalului nostru a ni-L inchipui pe Duhul Sfant salasluind in semenii nostri. Stim insa ca acolo unde este Duhul Sfant, este si Tatal, este si Fiul. Intalnind un om, intotdeauna gandul nostru ar trebui sa fie: „Vazand, L-am vazut pe Domnul”.

Sa facem acest exercitiu in fiecare zi, cand intalnim persoane, sau cand vorbim, auzim, gandim despre persoane, si Maica Domnului impreuna cu toti Sfintii vor mijloci pentru noi spre a izbandi. Vom ajunge, cu mila Domnului, sa devenim convinsi, prin credinta, ca fiecare om este Templu al Duhului Sfant. Iar de vom dobandi Dragostea cea adevarata, vom scapa de dragostea cea egoista, si-l vom putem iubi pe aproapele ca pe noi insine. Atunci, Dragostea din noi (primita ca Har) va radia iubire in ceilalti, unindu-ne cu ei – ca madulare vii ale lui Hristos – in Biserica cea Una.