Excesul de informatii → Alimentarea slavei desarte

Omul zilelor noastre este un om din ce in ce mai informat. La prima vedere e un lucru bun. Fiind la curent cu ultimele noutati, poate intretine fara dificultate o convorbire telefonica, sau fata catre fata, cu ceilalti.

Cei mai multi aflam si detinem cam aceleasi informatii, si, prin urmare, putem discuta “in cunostinta de cauza” subiectele zilei, aproape cu oricine. Unii dintre noi nu prea mai avem nevoie de sfatuitori, noi “stiind totul”. Ba mai mult, incepem sa-i contrazicem pe ceilalti, indiferent de tema in discutie si de pregatirea sau de specializarea lor. Ne-au convins deja cei de la televiziuni ca isi pot da cu parerea despre orice subiect, considerand ca au “expertiza”. Pai, noi de ce sa nu avem “expertiza”? Si uite asa ne trezim emitand “judecati de valoare”. Noi suntem cei care stim cel mai bine orice subiect pus in discutie.

Analizand acest comportament, se ajunge la concluzia ca informarea in exces, alimenteaza parerea de sine, iar ca manifestare launtrica, exacerbeaza slava desarta. Unde se termina slava desarta incepe mandria, dupa cum ne spune Sf. Ioan Scararul. Mandria are, printre altele, si manifestari exterioare cum ar fi: contrazicerea, impunerea parerii proprii celorlalti, cearta, jignirea, supararea etc. Dupa cum bine stim, omul suparat devine nervos, de aici alte si alte necazuri.

Sa ne informam, dar cu masura si discernamant. Sa alimentam mai mult sufletul cu cele duhovnicesti, decat mintea (logiky) cu cele lumesti.